بازدیدها: 197
فرآیندی که هدف آن کاهش آثار زیان آور یک فعالیت از طریق اقدام آگاهانه برای پیش بینی حوادث ناخواسته وبرنامه ریزی برای اجتناب از آنهاست.
هدف مدیریت ریسک فرآیندسنجش یا ارزیابی ریسک وطرح استراتژی برای اداره ریسک است.
درمجموع اجتناب از ریسک،کاهش اثرات منفی ریسک،انتقال ریسک به بخشهای دیگرپیامدهای یک ریسک خاص هستندومدیر پروژه تاحد زیادی میتواند از اتفاقات غیر منتظره جلوگیری کند.
اگر مدیریت ریسک به طور منظم مشکلات احتمالی وراه حل هارا شناسایی کندفرآیندهای دیگر ازجمله سازماندهی،برنامه ریزی، بودجه و هزینه را میتواند کنترل کندومدیر پروژه میتواند تا حد زیادی ازاتفاقات غیرمنتظره جلوگیری کند
مدیریت ریسک باید در ابتداو در طول پروژه انجام شودمثلا اگر مدت زمان یک پروژه سه ماه پیش بینی شده است ارزیابی ریسک بایددر پایان ماه اول ودر هر مرحله از پروژه،ریسکهایی راکه احتمال دارد پروژه را به خطر بیندازد شناسایی کند.
معمولا اوایل یک پروژه ریسکهای زیاد وجود داردوهرچه جلوتررود به ریسکها نزدیک تر میشودو مدیریت ریسک باید پابه پای پرروژه پیش برود.
اجتناب: ازبین بردن ریسک یا از بین بردن علت آن
تعدیل: کاهش ارزش مالی مورد نظر یک ریسک از طریق کاهش وقوع آن
پذیرش: پذیرش عواقب ناشی از ریسک
ارزیابی ریسک بهترین راه مبارزه با حوادث ناگوار پروژه است که با برنامه ریزی برای مشکلات احتمالی وراههایی برای بر طرف کردن آنها، شانش موفقیت پروژه بیشتر می شود.
برای مدیریت ریسک باید تمام منابع ریسک را در نظر گرفت و این فهرست میتواندیک راهنما برای تیم پروژه باشد تا از خطرات احتمالی جلوگیری کنند.
یک مجموعه از ریسک عبارتند از گروه بندی رویدادی ریسک برحسب نوع یا پروژه ارائه شده
رویداد ریسک: رخدادی گسسته بااثرات مثبت یا منفی بر پروژه
شناسایی ریسک: تعیین احتمال ریسک که برپروژه اثر میگذاردومستند سازی ویژگی آنها
کمی کردن ریسک: ارزیابی ریسک و تبادل آنها به منظور ارزیابی نتیجه پروژه
توسعه واکنش به ریسک: عکس العمل نسبت به تغییرات ریسک در طول پروژه
چاپمن و وارد،یک فرآیندمدیریت ریسک پروژه کلی را ارائه کرده اندکه از 9 فازتشکیل شده است
بسیاری از پروژهابا ریسک به عنوان رخدادی شناخته نشده روبه رو می شوندوسعی می کنندآن را کنترل کنندواکثرپروژها با تلاش جامع مدیریت ریسک،ریسکهای قبل ازوقوع را شناسایی وکنترل میکنندیا برنامه ایی آماده میکنند که در زمان وقوع باآن مقابله کنند.
برای مقابله با ریسک ابتداباید نسبت به شناسایی ریسکهای محتمل پروژه اقدام کرداین کاربا دسته بندی ساختارها وچندسوال از اعضای پروژه امکان پذیر می باشد.
مثلادر موقع نیاز منابعی که در دسترس نیلشد چه اتفاقی می افتد؟اگرمولفه ای که برپروژه اثر گذاراست نداشته باشیم چه اتفاقی می افتد؟چقدر احتمال وقوع اتفاق وجوددارد؟عواقب آن چیست؟
هرسوالی که به ذهنتان می رسد را فهرست کنیدوتعیین کنید آیا نیاز به پیشگیری ریسک است یا بایدتا زمان وقوع آن صبرکرد.
اگرریسکها را شناسایی کنید وهیچ عملی انجام ندهیدبهترازآن است که آنها راشناسایی نکرده باشید،وریسکها را دسته بندی کنید واحتمال وقوع آن را پیش بینی کنید.
راه دیگر محاسبه نسبت دادن درصد دادن وزنی به هریک از ریسکهاست مشکل این روش این است که داده های تجربی به اندازه کافی در دسترس نیستند که محاسبه به دقت صورت گیردو این کار را افراد باتجربه ای انجام می دهند که در پروژهای مختلف تجارب لازم را کسب کرده اند.
در مرحله بعدبه هرریسک یک مقدارنسبت دهید.این مقدار میتواند برحسب هزینه یازمان باشد،مثلا اگر هدف تعیین زمان واتمام پروژه است هر ایده ای درباره مدت زمان فعالیتها میتواندیک سناریوی ریسک محسوب شود.
در این مرحله می توان با حاصلضرب مقادیر تخصیص داده شده به ریسک احتمال وقوع آن را بدست آوردوبا توجه به نتایج آن میتوان تصمیم گیری نمود.
بعداز انجام مراحل مدیریت ریسک،میتوان فرآیند نگهداری ریسک را شروع کردکه برای این کاربازنگری دوره ای ریسک که مبتنی برپیچیدگی ،مدت پروژه و وقوع تغییرات پروژه است را آغازکنید.
اجرای این کار ممکن است بیهوده وهزینه بر باشدامااگر یکبار این کاررا انجام دهید ریسکها را شناسایی کنیدوآن را کنترل کنید به ارزش مدیریت ریسک پی خواهید برد.
ما در دنیای مخاطرات ریسک زندگی میکنیم باید آنها را شناسایی کنیم وتحلیل کنیم وعوایدآن را ارزیابی کنیم.
ماتریس زیر دوفعالیت فرآیند اصلی ،چهار زیرفعالیت وتمام اقلام قابل تحویل مرتبط باریسک پروژه را نشان می دهد.
تعیین سمتها و مسوولیتها برای تمامی منابع انسانی داخلی و خارجی پروژه مواردی مانند مشخص کردن، بازبینی و کاهش اثر ریسک را در داخل پروژه شامل میشود.
منابع مختلف ریسک شامل موارد زیر هستند:
منابع خارجی قابل پیش بینی
منابع خارجی فنی
منابع خارجی قانونی
فرآیند تجزیه تحلیل ریسک به شرح زیر است:
دراین مرحله با بررسی خطرات احتمالی و دانش و تجربه تیم پروژه همه خطرات شناسایی می شوندو با استفاده از یک ابزار سنجش خطرات الویت بندی می شوندو الویت بندی باعث می شود خطراتی که احتمال وقوع آن زیاد است،مدیریت شوند.
قیل از اینکه مشخص شود مدیریت ریسک چگونه انجام می شودابتدا بایدعلل ریشه ای ریسکها شناسایی شودکه ممکن است سوالاتی برای تیم پروژه بوجود بیاید:
برای کاهش احتمال وقوع این ریسکها چه کارهایی میتوان انجام داد؟
در صورت وقوع ریسک چگونه میتوان آن را مدیریت کرد؟
تدوین یک برنامهی اضطراری یا اقدامات پیشگیرانه برای ریسک:
تیم پروژه ایدههایی را که برای کاهش یا از بین بردن احتمال وقوع ریسک تعیین شده بودند، به وظایف تبدیل خواهد کرد
وظایفی که برای مدیریت ریسک تعیین شدهاند، به برنامههای اضطراری کوتاه مدت تبدیل میشوندکه میتوانند کنار گذاشته شوند. هنگامی که ریسک رخ داد، این برنامهها روی کارمیآیند و بهسرعت اجرا میشوند. در صورت اجرای بهموقع این برنامهها نیازی به مدیریت بحران ریسک نخواهد بود.