بازدیدها: 4474
رابطه خلاقیت باهوش،بسیاری از افرادخلاقیت راهمان هوش می دانند وفکر میکنند که شخص باهوش همان شخص خلاق می باشد.
بیشتر پژوهش های سنجش های خلاقیت، مشخصه های فکری وذهنی را ارزیابی می کند و پژوهشگران اعتقاددارند نمیتوان ازروی نمره هوش کودک،میزان خلاقیت کودک راتعیین کرد.
درواقع آن چیزی که درسنجش خلاقیت اندازه گیری می شود درسنجش هوش اندازه گیری نمی شود.
سنجش خلاقیت مشخصه های فکری وذهنی را اندازه گیری می کندکه سنجش هوش نمی تواندآنها رااندازه گیری کندوارتیاطی میان سنجش هوش وسنجش خلاقیت دیده نشده است.
ونباید توقع داشت افرادخلاق رامیان افراد باهوش پیدا کرد یا هرشخص با ضریب هوشی پایین لزوما خلاق باشد.
ما با افرادی رو به رو می شویم که خلاق هستند ولی ضریب هوشی پایینی دارند، یا افرادی که ضریب هوشی بالایی دارند ولی لزوما خلاق نیستند.
خلاقیت با ذوق واستعداد شخص در ارتباط است و همین دلیل وجه تمایز هوش با خلاقیت است.
والدچ و رانكو اظهار میدارد داشتن حداقلی از هوش برای خلاقیت ضروری است، طبق بررسی های انجام شده افراد، با هوش 120 معمولا در آزمون های خلاقیت نمره هایی بالایی میگیرند ولی رابطه ناچیزی بین نمره هوش و خلاقیت وجود دارد.
این سوال پیش می آید که خلاقیت و هوش دو واژه مترادف یا دو خصوصیت متفاوت هستند؟
آزمایشات والاج، اندرسون و کرولی نشان می دهد که که افراد خلاق طبقات گسترده تری از محیط می گیرند و گسترش طبقه ادراکی یکی از خصوصیات بارز افراد خلاق است.
توجه گسترده فرد خلاق به محیط پیرامون خود باعث می شود در آن واحد با چیزهای متفاوتی سر و کار داشته باشد و به اشتباه کردن و تجدید نظر در رفتار عادت کند و نسبت به دیگران انعطاف پذیری بیشتری نشان میدهد و دل به دریا میزند و راههای مختلفی را تجربه میکند.
مك كینون بر اساس معیارهی مختلف ، خصوصیات فردی ریاضیدانان، نویسندگان و معماران برجسته ای را بررسی کرد و تحقیقات او نشان میدهد که این افراد خلاق هوش بسیار بالایی دارند و قدرت تخیل قوی دارند مستقل و خود پرورند و بر رفتار خود مسلط هستند و از ذوق واحساس هنری بهره می برند و به پیشرفت فردی اهمیت می دهند.
والاک و کوگان, ولش با الهام از کارهای گتزلز و جکسون ارتباط بین هوش بالا و پایین بین دانش آموزان مدرسه ای را آزموده و چنین ترکیبی ارائه نمودند:
این دانش آموزان هم آزادی هم کنترل عمل داشته هم رفتار کودکانه هم رفتار بزرگسالانه از خود نشان میدهند.
این دانش آموزان در مدرسه احساس ناکامی می کنند اما در یک محیط بدون فشار موفق هستند.
این بچه ها معمولا از مکانیزم های دفاعی مانند فعالیت زیاد یا فعالیت ورزشی استفاده می کنند.
این دانش آموزان مدام در حال تلاش برای گرفتن نمره بالا هستند و مورد توجه معلمان هستند.
محققان بر این باورند که رعایت نکات زیر باعث رشد خلاقیت در کودکان می شود: